Yeni uygulamaya göre, gebeliğin 2. ve 3. trimester döneminde, 36. haftaya kadar uygulanan tetanos ve difteri aşılarına artık boğmaca aşısı da eklenecek. Aşılar aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak.
Boğmaca, özellikle yenidoğanlarda ani nefes kesilmesi ve kalp durmasına yol açarak ölüme neden olabiliyor. Bu riske karşı anne adayına yapılan boğmaca aşısı, hem anneyi hem fetüsü hem de doğum sonrası ilk 6 ay boyunca bebeği koruyacak.

Gebelikte Bağışıklık Zayıflıyor
Prof. Dr. Özlem Pata, gebeliğin enfeksiyonlara karşı savunmasız bir dönem olduğuna dikkat çekerek, “Grip, tetanos, hepatit ve boğmaca gibi hastalıklara karşı gebelikte mutlaka aşı yapılmalı” dedi. Pata, geçen yıl Diyarbakır’da sadece bir ayda üç bebeğin boğmacadan yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
“Aşı Korkusu Yersiz”
Toplumda giderek yayılan aşı karşıtlığına da değinen uzmanlar, aşıların güvenli olduğunu ve anne ile bebeği ciddi enfeksiyonlara karşı koruduğunu vurguladı. Prof. Dr. Cihat Ünlü ise boğmaca aşısının anne, anne karnındaki bebek ve doğum sonrası bebek için üçlü koruma sağladığını belirtti.
Yeni aşı uygulamasıyla, bebeklerin doğumdan itibaren daha güçlü bir bağışıklıkla hayata başlaması hedefleniyor.