Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın sadece yaşlanmanın bir sonucu olmadığını belirterek, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
Demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ifade eden Prof. Dr. Kenangil, "Yaşlanma ile birlikte hepimizde bilişsel işlevlerde bir miktar bozulma olabilir. Ancak demans, sadece hafıza kaybından ibaret değildir. Planlama, yargılama, soyut düşünme gibi yürütücü işlevler de zarar görebilir" dedi.
Genç yaşlarda da görülebilir
Demansın yalnızca ileri yaşlarda görülen bir hastalık olmadığının altını çizen Prof. Dr. Kenangil, "Özellikle kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında, ailede birden fazla kişide hastalık görülmesi durumunda, demans erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, hastalığın orta ve ileri evrelerinde psikiyatrik bulguların önemli bir sorun haline geldiğini vurgulayan Kenangil, "Hastalar bambaşka bir kişiliğe bürünebilir ve bu durum hasta yakınları için oldukça zorlu bir süreç yaratabilir" dedi.
Alzheimer, demans vakalarının yüzde 70'ini oluşturuyor
Prof. Dr. Kenangil, Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, damar tıkanıklıkları ve beyindeki bazı maddelerin birikmesi gibi faktörlerin de demansa yol açabileceğini söyledi. Mevcut tedavilerle hastalığı tamamen ortadan kaldıramasak da, hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirten Kenangil, "Fizik tedavi, beslenme, uyku düzeni ve davranış bozukluklarına yönelik tedavilerle süreci yönetmek mümkündür" dedi.